fbpx skip to Main Content

OGNJEVARNA OMARA – KAJ TO POMENI?

Ognjevarna omara

Kaj je ognjevarnost?

Je ognjevarna omara res varna pred požarom?

V tem prispevku bomo pokrivali temo o ognjevarnosti, razložili potek testiranja in pridobitve certifikata za ognjevarne omare in trezorje.

Da boste lažje razumeli pomen ognjevarnega certifikata in kaj nudi je dobro, da veste kako poteka testiranje.

Testiranja opravljajo neodvisni inštituti, katere podjetja najamejo za pridobitev certifikata.

V trezor spravijo papir ali medije in napravo za merjenje notranje temperature. V varnem okolju trezor segrevajo nekje med 900 in 1090°C za predviden čas 30, 60, 120 ali več minut (Več o tem kasneje).

Pri segrevanju notranja temperatura ne sme preseči zgornje meje (za papir 170 za druge medije 70 in 50 °C)

Med segrevanjem ponazorijo eksplozijo, ki se lahko pripeti v resničnem požaru (izpostavijo ga nenadnemu dvigu temperatur).

V končni fazi testiranja trezor dvignejo za približno 9,15m (tri nadstropja), ga spustijo s te višine na beton posut z žerjavico in ga tam pustijo, da se ohladi. Razlog za to se pojavi v resnični situaciji, kjer se ob požaru zrušijo tla več nadstropne stavbe.

Na koncu se mora trezor sam ohladiti (približno 12 ur), nato ga odprejo in material shranjen v njemu mora ostati nepoškodovan.

Primer protipožarnega testa

Ne želim vas dolgočasiti in vam podajati nepotrebnih informacij, zato predlagam, da stvari poenostavimo in objasnimo dva najbolj pogosta pojma:

Ognjevarni atest in ognjevarni certifikat.

Ognjevarni test: Za pridobitev atesta mora proizvajalec poslati vzorec neodvisnemu inštitutu za testiranje in doseči določen rezultat.

Potrebno se je zavedati, da je ta dotičen test lahko potekal pred leti in je med tem časom proizvajalec spremenil strukturo ali konstrukcijo produkta in tega enostavno ne moremo vedeti.

Rezultat: Cenovno dostopen izdelek, ki je ognjevaren ampak obstoja dvom in pomanjkanje zaupanja. Zato je vedno potrebno pregledati veljavnost certifikata!

Ognjevarni certifikat: Za pridobitev le tega proizvajalec sklene pogodbeno razmerje z neodvisnim inštitutom za testiranje in nadzor njegovih produktov. V času pridobitve certifikata proizvajalec ne sme spreminjati produkta, proizvodnega procesa ali materiala, ki ga uporablja za izdelavo.

Rezultat: Dražji proizvodnji stroški, posledično višja cena. Zagotovljena kakovost in zaupanje.

Kaj pa za vas pomeni ognjevarnost in kaj so vse te čudne oznake pred imenom produkta?

Na hitro bomo še pokrili temo o pomenu določenih oznak, da se boste lažje znašli.

Najbolj znani inštituti, ki opravljajo teste:

UL – Ameriški

VDMA – Nemški

Standardi, ki jih prodajalci tako radi pišejo…pardon pišemo.

EN-15659 je EU standard znan tudi kot LFS (Light Fire Storage). Trezorji s tem certifikatom nudijo 30 do 60 min zaščite za papir. PRIMER

EN-1047-1 je EU standard z različnimi kriteriji za papir, medije in občutljive medije. Trezorji s tem certifikatom nudijo od 30 do 120min zaščite. Pri tem standardu zasledimo tudi tri različne oznake: PRIMER

P – je oznaka za papir in notranja temperatura ne sme preseči predpisanih 170stopinj.

D – je oznaka za podatke / medije kjer temperatura ne sme preseči 70stopinj

DIS – je oznaka za občutljive medije in notranja temperatura se ne sme dvigniti nad 50stopinj.

V primeru, da vas zanimajo varnostne stopnje vas vabim, da si pogledate to razpredelnico

Za konec, še ena zanimivost:

Ali veste da 50% podjetji, ki jih prizadane požar prenehajo poslovati v roku 6 mesecev. Ta številka naraste na 90% v 18 mesecih.

Če si manjše podjetje ne opomore po požaru v 10 dneh, najverjetneje nebo obstalo.- Business Insider

Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
WooCommerce
Za spletne nakupe uporabljamo sistem WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena dva piškotka: woocommerce_cart_hash & woocommerce_items_in_cart. Ta dva piškotka sta obvezna za pravilno delovanje in jih ni mogoče onemogočiti.
Hot Jar
Uporabljamo Hot Jar program za pregled klikov na strani
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Back To Top